Tropea-Panarea

Posted: 17 heinäkuun, 2013 in Uncategorized

Tiistai 9.7.

Aamusella lähdettiin kohti Eolisia eli Liparin saaria ja alun perin oli tarkoitus mennä Strombolin tulivuorisaaren edustalle poijuun, mutta koska tankkaaminen oli jäänyt väliin ja diesel –tankin mittari näytti huolestuttavan pieniä lukemia, päätettiin kohteeksi ottaa naapurisaari Panarea, josta pitäisi löytyä tankkausmahdollisuus. Nyt yritettiin seilata mahdollisimman paljon vaikka vauhti hiipuikin välillä olemattomaksi, jotta polttoaine olisi varmasti riittänyt perille. Tuulta riittikin sen verran loppumatkalla, että ehdittiin hyvissä ajoin saaren edustalle. Matkalla nähtiin jonkun matkan päässä outo ilmestys vedessä, joka vaikutti jonkinlaiselta lautalta tai kelluvalta veden elävältä. Pituutta sillä oli arviolta viitisen metriä ja leveyttä metri. Ilmestys sivuutettiin sen verran kaukaa, että mysteeriksi jäi mistä oli kysymys.

Outo ilmestys

Polttoainemittarit olivat Scallo Ditellan eli saaren pääsataman yhteysaluslaiturin juuressa.

Panarea

Paatti piti saada sovitettua ahtaaseen paikkaan laituriin. Marinero osoitti aluksi laiturilta, että olisimme laskeneet keulasta ankkurin ja peruuttaneet laituriin, mutta saimme hänet viimein ymmärtämään, ettemme pysty käyttämään keula-ankkuria. Hän suostui hätistämään yhden paikallisveneen pois laiturista, jotta siihen tuli riittävästi tilaa kylkikiinnitykselle. Siinä sitten odoteltiin kylki kiinni laiturissa aikamoisessa yhteysveneiden tekemässä aallokossa turistien pällisteltävänä, kun oikea henkilö ei sattunut juuri sillä hetkellä olemaan paikalla. Lopulta saatiin tankattua ja irrottautuminenkin onnistui mallikkaasti tuulenpuolen sivulta laiturista vaikka marinero irroittikin springin oma-aloitteisesti kriittisellä hetkellä. Kyllä näiden marinerojen kanssa on välillä vaikeaa, koska vaikka kuinka yrittää selittää mitkä ovat aikomukset ja he näyttävät ne ymmärtävän, on toiminta välillä käsittämättömän omatoimista.

Polttoainetta odotellessa saatiin selville, että satamalaiturin kummalakin puolella on vuokrapoijuja, johon voi opastuksen mukaan kiinnittyä. Vuokra on vain 50 euroa yöltä, mutta se sisältää paatilta rantaan kuljetuksen ja takaisin. Kumivene opasti halutun alueen poijuun, antoi poijun alta kaksi kiinnitysköyttä sidottavaksi paattiin. Köydet olivat niin järeitä, ettei ne tahtoneet mahtua keulaknaapien ympäri. Ei päästetty kumivenettä lähtemään vaan mentiin samalla kyydillä rantaan.

Panarean saaren Scallo Ditella muodostuu rantakadusta ja siltä nousevien katujen varsilla olevista hotelleista ja appartementoksia. Tällaisen vaikutelman ainakin pikaisella kävelyllä sai kaupungista.

Paattimme ympärillä olevat poijut täyttyivät illan mittaan. Pitkästä aikaan ollaan yötä muualla kuin laiturissa kiinni. Poijussa yöpymisessä on se etu, että paatin perästä voi käydä ilta- ja aamu-uinnilla, mitä ei satamassa ollessa ilkeä tehdä, koska niissä vesi on sen verran likaisen näköistä.

Illan pimetessä näkyi Strombolin tulivuoressa hetkittäin punaista suihkutusta yötaivasta vasten, joka oli varsin vaikuttava näytelmä. Sromboli on toimiva tulivuoria ja päästää painetta jatkuvasti ulos eikä näin ollen ole voimakkaille purkauksille alttiina kuten esimerkiksi Etna.

Stroboli

Yö oli rauhallinen, mutta aamulla alkoi vilkas yhteysalusliikenne ja sen myötä paatin keinuminen.

kommenttia
 1. Tiina sanoo:

  Heippa,

  … pitkästä aikaa…….Olen seurannut blogianne, mutta aina kun on ollut tarkoitus kommentoida, jotain muuta on tullut eteen.

  Ihana reissu ……voi voi, täällä kateellisena ollaan.

  Muistan kun itse olen ohittanut Strombolin klo 3 yöllä – oli se niin vaikuttava näky, suorastaan koukuttava. Ei voinut mennä takaisin nukkumaan. Niin kauan kuin valoa näkyi, niin kauan oli katsottava ja kuikuiltava taaksepäin.

  Upeaa,

  Tiina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s