Palermo-Uki-Palermo

Posted: 11 syyskuun, 2013 in Uncategorized

Tiistai 15.7. – torstai 18.7.

Satamatoimiston avustuksella vuokrattiin auto aina kotiinlähtöön asti. Saatiinkin oikein mukava pikku auto sopivalla hinnalla eli n. 150 euroa kolmesta päivästä. Ensimmäiset tarjoukset olivat yli 200 euroa, mutta täällä ei koskaan kannata tyytyä ensimmäiseen tarjottuun hintaan. Vuokraamon kaveri kävi hakemassa meidät autolla Palermon keskustassa olevalle vuokraamolle, jossa tarvittavat paperit täytettiin ja maksettiin vuokra sekä takuumaksu.

Matkalla vuokraamolle sai tuntumaa Palermon liikenteestä. Kippari on ajanut monessa vilkkaassa eurooppalaisessa suurkaupungissa kuten Roomassa, Ateenassa ja Istanbulissa. Palermon liikenne kaoottisuudessaan vetää niille kyllä vertoja. Liikennekaaoksessa kulkevat sulassa sovussa autot, skootteri, polkupyörät ja kävelijät. Koskaan ei tiedä mikä näistä putkahtaa auton eteen mistä tahansa suunnasta. Kaistoja ei ole tai jos on, niitä ei noudateta. Jos samaan suuntaan menevät kaistat eivät riitä, otetaan surutta käyttöön vastaan tulevat kaistat, jos niillä on vain tilaa. Vilkkuja ei tietenkään käytetä ja peileihin on turha katsoa, koska edessä on aivan tarpeeksi seurattavaa. Pelin henki on, että voit mennä sinne missä on tilaa ja luottaa, ettei päällesi ajeta. Jos antaa tilaa muille, voi oman etenemisen unohtaa. Kun nämä liikenteen pelisäännöt ymmärtää, pärjää liikenteen seassa yllättävän helposti.

Tiistaipäivä käytettiin tutustumalla Palermon keskustaan ja käymällä pakollisilla shoppailulla. Kipparska sai viimein kauan haaveilemansa ja hänelle luvatun Furla –käsilaukun, joka oli sopivasti alennusmyynnissä. Palermon keskusta on varsin siisti ja mukavan oloinen eikä ainakaan nyt ollut mitenkään turisteista ruuhkainen. Sivukaduilta löytyy mukavia kahviloita ja lounaspaikkoja. Keskusta poikkeaa täysin kaupungin reuna-alueista kuten marinan ulkopuolella olevasta kaupunginosasta. Näissä siivottomuus ja roskaisuus on aivan uskomatonta. Roskalaatikot pursuavat roskia ympäriinsä ja roskia saattaa olla kymmeniä metrejä niiden ulkopuolella. Roskia riittää joka kadun varteen. Talot ovat ulkopäin ruokottomassa kunnossa. Yleinen likaisuus on silmiinpistävää.

Keskiviikkona lähdettiin autoajelulle pieneen Gefalun rantakaupunkiin, jonka ohi oli tultu pari päivää aikaisemmin. Auto saatiin aivan vanhan kaupungin kävelyalueen reunalle, ei välttämättä luvalliselle paikalle, mutta maassa maan tavalla. Gefalun vanha keskiaikainen keskusta on viehättävä, mutta turistien täyttämä. Jonkin aikaa kierreltiin kapeita katuja ja ihmeteltiin turistirysiä.

Gefalu

Nämä turistipaikat tuntuvat vierailta, kun on ollut useamman viikon merellä ja rauhallisissa marinoissa, joissa ei montaa muuta ihmistä näe eikä varsinkaan turisteja. Näissä turistipaikoissa vasta osaa arvostaa tätä omalla veneellä omassa rauhassa ilman ruuhkia matkaamista. Marinoissa liikkuu yleensä pääasiassa paikallista väkeä ja niiden ulkopuolella on vastassa tavallinen arkinen paikalliselämä.

Kotimatkalla poikettiin vuoren päällä kohoavaan Gerdan pikkukylään, joka oli nähty mereltä. Navigaattori ohjasi lyhyimmän tien sinne pitkin mäkisiä kinttupolkuja. Välillä alkoi usko loppua perille pääsystä, mutta maisemat olivat vaikuttavia. Gerdassa poikettiin kylän keskustassa kahvilla. Siestan aikaan kylässä ei juuri muita ihmisiä näkynyt, mitä ne muutamat pakolliset äijät kyläraitilla. Nämä täysin muusta maailmasta erillään olevat pikku kylät, jotka elävät omaa elämäänsä, ovat omituisuudessaan mielenkiintoisia matkakohteita. Paljon enemmän nämä antavat kuin turistihaavit.

Gerda

Kotimatka ajettiin rantaa seuraavaa tietä pitkin. Rannat ovat täyteen rakennettuja, joten merelle tieltä ei juurikaan näkynyt. Uimarantoja oli useita matkoja ja paikoitettujen autojen määrästä päätellen niissä oli väkeä runsaasti.

Palermossa poikettiin vielä kaupungin toisella laidalla ostamassa tuliaisia ennen paatille paluuta.

Torstaina siivottiin paatti ja laitettiin se säilytys kuntoon. Pekka kävi maksamassa loput venepaikan vuokrasta, joka oli alennustenkin jälkeen 45 euroa vuorokausi, joten hintaa paikalle tuli kotimatkan ajaksi lähes kaksi tonnia. Samalla sovittiin, että marina hankkii ja asentaa uuden ankkurivinssin vanhan rikkoontuneen tilalle.

Perjantai 19.7.

Vuokra-auto palautettiin lentokentällä.

Aamupäivälennolla Palermosta Milanoon, sieltä kentän vaihdon jälkeen Wieniin, jostaFinnairin lento Helsinkiin. Iltamyöhäisellä vasta Helsingissä ja kotona aamuyöstä. Milano-Wien lento oli myöhässä, mistä syystä matkatavarat eivät ehtineet mukaan Helsingin koneeseen. Helsingissä Finnairin hukkuneita matkatavaroita hoitava henkilö lupasi toimittaa tavarat mahdollisimman nopeasti perille. Todellisuudessa ne lähetettiin hitainta mahdollista matkahuollon palvelua käyttäen Helsingistä vasta maanantaina vaikka tavarat olivat siellä jo lauantaina. Alun perin niiden piti olla perillä Ukissa vasta keskiviikkona, mutta Kirstin nostaman rähinän jälkeen ne toimitettiin jo tiistaina. Mikä tätä meidän suomalaista Finnairia oikein vaivaa. Yrittääkö se oikein tosissaan päästä asiakkaista eroon huonolla palvelulla ja korkeilla hinnolla?

20.7.-22.8.

Kotona Suomessa.

Paatille hankittiin netistä bensalla toimiva generaattori ja ilmastointilaite sekä niitä varten asennustarvikkeita, joiden toimitus oli suoraan marinaan Palermoon. Ei ollutkaan mikään helpporasti, koska osa toimittajista kieltäytyi toimittamasta tavaroita Italiaan. Kun toimittajat löytyivät, jotka suostuivat lähettämään tavarat Palermoon, oli kuljetusfirmojen kanssa ongelmia. Generaattorin kuljettaja ilmoitti, että vastaanottaja on lomalla, eikä saanut tavaraa toimitettua ja ilmastointilaitteen toimitusosoitteessa oli virhe, jota ei millään tahtonut saada korjattua. Pekan piti lopuksi käyttää ruosteessa olevia saksan taitojaan, jotta kuljetukset menivät perille. Viimeinen pari päivää ennen meidän Palermoon paluuta.

Kotimaan toimituksella hankittiin paattiin kaksi kappaletta Adrian meren satamakirjoja sekä luukkujen päälle ns. Windcoopit eli tuuliohjaimet, jotka ohjaavat tuulen sisään luukuista. Tuuliohjaimia on näkynyt varsinkin karibialla ja niistä on kuullut kehuvia kommentteja usealta taholta.

Perjantai 23.8.

Aamulento Turusta Tukholman Arlandan kentälle. Sieltä junalla keskustaan ja kuuden tunnin odottelun jälkeen bussilla Skavstan kentälle. Täältä Rayanairin lennolla Trapaniin. Trapanista bussilla Palermon keskustaan, johon oli tilattu marinan kautta taksi valmiiksi. Illalla puoli yhdeltätoista paatilla lähes kahdenkymmenen tunnin matkustamisen jälkeen. Nämä itse paketoidut matkat vievät aikaa, mutta niillä säästää useamman satasen hinnoissa.

Paatilla oli kaikki hyvin. Marina oli hoitanut generaattorin ja lähtiessä pesulaan toimitettavat pyykit paatille. Sisällä oli taas tuskaisen kuumaa, mutta onneksi yö oli jo vähän viileä, jotta pahin kuumuus saatiin tuuletettua ulos.

Tuuliohjain

Marinan toimistonaiselta Eliseltä saatiin lainattua auto kohtuulista 50 €:n vuokraa vastaan auto päiväksi. Aamupäivällä ajettiin Palermon keskustaan ruokakauppaan ja hankittiin routeriin uusi Vodafonen datakortti, joka tällä kertaa maksoi vain 30 € sisältäen kuukauden aikaa ja 7 Gb dataa. Tämä pitäisi riittää loppuajaksi Italiassa.

Pekka selvitti loput maksut satamatoimiston kanssa ja haki ilmastointilaitteen paatille. Ankkurivinssin toimivuutta testattaessa kävi selville, että se on asennettu 90 asetta väärään asentoon. Asentajan kanssa ihmeteltiin asiaa ja hän ilmoitti, että voi korjata sen vasta maanantaina aamupäivällä, koska sunnuntaina hän ei ole töissä. Siinä sitten siirtyi sunnuntaiksi suunniteltu lähtö. Onneksi ei aikataulun suhteen ollut paniikkia.

Illalla laitettiin uusi ilmastointilaite toimintaan ja se viilensikin mukavasti paatin sisätilat. Ilmastointilaite on toimisto- ja kotikäyttöön tarkoitettu varsin kookas pömpeli, mutta oli varsin edullinen venekäyttöön tarkoitettuihin laitteisiin nähden. Verkkovirtaa laite tarvitsee, joten pitää olla maasähkössä kiinni tai laittaa generaattori käyntiin, jos haluaa käyttää laitetta.

Ilmastointilaite

Sunnuntai 25.8.

Päivä aloitettiin rauhallisesti piminin virittämisellä. Piminiin oli Suomesta tuotu mukanamme uudet kepit väliaikaisten lattojen tilalle. Kepien asennusta suunniteltaessa paikalle putkahtikin ankkurivinssin asentaja, joka olikin tullut sunnuntaiksi töihin, jotta saisi asennuksen korjattua. Piminin uusien keppien asennus jätettiin myöhemmäksi ja alettiin valmistella muita asioita, joita piti tehdä ennen lähtöä. Generaattoriin hankittiin bensaa, lisättiin siihen öljyt ja testattiin sen toimivuus.

Ankkurivinssin asennus venyikin iltapäivälle, joten päätettiin lähteä liikkeelle vasta maanantaina aamuvarhain ja ajaa pitkä päivä. Vinssin testauksessa todettiin sen toimivan nyt moitteettomasti. Nyt voidaan sitten suunnitella ankkurointejakin rauhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s